Monday 29 October 2012

Det charmiga Marais

För alla som besöker Paris så är Marais kvarteteret ett måste. Där varvas vintage shoppig, små dyra märkesbutiker, gallerier, härliga fik och barer.
För svenskar med hemlängtan kan man alltid besöka Svenska institutet, även känt som Hotel de Marle, franskt stadspalats ifrån 1500-talet. Det svenska fiket där är ett av de mest omtalade och populära i Paris och är oftast helt fullsatt. Institutet finns där för att göra reklam för svensk kultur till fransmännen och detta märks, det finns ingen information alls på engelska och mycket lite på svenska. Vilket kan tyckas tragiskt då många som besöker utställningarna är svenskar och människor ifrån helt andra länder än Frankrike.

Svenska institutet som pepparkakshus

La Marais  var ifrån början ett stort träsk då floden Seine svämmade över konstant. Under medeltiden anlades flera kök och frukträdgårdar. Under renässansen lockade området till sig hovet och aristkratin som uppförde vackra palats. Franska revolutionen tömde palatsen och området plundrades och vandaliserades. Området blev så småning om Frankrikes mest tätbefolkade med hög dödlighet. Förfallet nådde sin botten på 1960-talet och Marais såg som en skamfäck på Paris kartan, till slut hade man valet att jämna allt med marken eller sanera och bevara.
I och med bevarandet blev Marais kvarteren ett skyddat kulturreservat. Idag är det antagligen det mest populära området att vandra runt i.

Art av Space Invaders tillsammans med en "vanlig" skylt i Marais

I dessa kvarter finns också Shoa Memorial, förintelse museum. Museet är gratis och definitivt värt ett besök. Museet behandlar historian om andra världskriget med fokus på förintelsen av judarna, med utgångspunkt ifrån de franska judarna och dess historia. Museet visar även vad som skedde med enskilda individer och det är svårt att hålla känslorna borta. 

Minnesvägg över de som hjälpte judar med fara för eget liv.

2 comments:

  1. Jag läste ut Sarahs nyckel för ett halvår sedan kanske och fick en ny inblick i just judarnas historia i Frankrike, anar att många av offren i de händelserna i den boken omnämns där, på det museet. Har du läst den boken eller sett den filmen? Jag saknar PAris, föll för den staden otroligt snabbt när jag var där, men besökte faktiskt inte ett enda museum, eller jo, det gjorde jag, var på Louvren och Versailles, men hade så gärna gått på D'orsay, dit ska jag nästa gång!

    ReplyDelete
  2. Har sett filmen 3 gånger och har läst boken. Tycker dock att filmen La rafle, (i gryningens timmar) är den som verkligen fångar situationen för judarna i Paris. Otroligt bra och välgjord film. Om man besöker Eiffeltornet, och går till Metro linjen 6, kan man nu läsa där om Vel'd'Hiv Roundup, eftersom mycket utspelades på gatorna där. De har dessutom öppnat ett nytt minnesmuseum utanför Paris, vid det läger där man samlade upp alla judar.

    ReplyDelete